Danıştay'dan resen emekliliğe iptal istemi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Nisan 2009 10:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Danıştay 11. Dairesi, 12 Eylül 1980'den sonra kamu kurum ve kuruluşlarından resen emekliliğe olanak tanıyan Emekli Sandığı Kanununda değişiklik öngören hükmün iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurdu.

Merkez valisi olarak görev yapmış bir kişi, "29 Ocak 1982 tarihinde Bakanlar Kurulu Kararı ile resen emekliye sevk edilmesine ilişkin işlemin iptali ve yeniden merkez valisi olarak atandığı tarihe kadar emekli statüsünde geçirdiği 8 yıl 3 ay 22 günlük sürenin fiili hizmetine eklenerek emeklilik yönünden değerlendirilmesi ve emekli maaşı ile merkez valisi maaşı arasındaki maaş ve özlük hakları farkının bugünkü değeri üzerinden ödenmesi istemiyle" idareye başvurdu.

Başvurunun reddedilmesi üzerine bu kişi, ret işleminin iptali istemiyle Danıştay'da dava açtı. Dava dilekçesinde, Emekli Sandığı Kanununda değişiklik öngören hükmün iptali için de Danıştay'ın Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunması talep edildi.

Davaya bakan Danıştay 11. Dairesi, Anayasa'ya aykırılık iddiasını "ciddi" bularak, 12 Eylül 1980'den sonra kamu kurum ve kuruluşlarından resen emekliliğe olanak tanıyan Emekli Sandığı Kanunu'nda değişiklik öngören hükmünün iptali istemiyle oybirliğiyle Anayasa Mahkemesine başvurma kararı aldı.

Daire başvurusunda, 29 Ocak 1982 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile davacının da aralarında yer aldığı 33 merkez valisinin herhangi bir gerekçe gösterilmeden resen emekli edildiğini, bu kişilerden bir kısmı ile davacının 17 Mayıs 1990 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile tekrar açıktan merkez valisi kadrolarına atandığını hatırlatıldı.

Başvuruda, "Kamu yararı ve hizmet gerekleri bakımından herhangi bir haklı nedene dayanmaksızın ilgilileri resen emekliye sevk etme konusunda yetki veren ve davacının da resen emekliye sevk edilmesine dayanak oluşturan, 2559 sayılı 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu'nun 13. Maddesi ile 15. Maddesinin (h) Fıkrasının Değiştirilmesine ve 39. Maddesine (i) Fıkrası ve Bu Kanuna Geçici ve Ek Geçici Maddeler Eklenmesine Dair Kanunun 4. Maddesi ile 5434 sayılı Kanuna Eklenen Ek Geçici 16. Maddenin Anayasa'nın 2, 7, 12, 13, 49. ve 128 maddelerine aykırı olduğu anlaşılmaktadır" denildi.

2559 sayılı Kanunun 4. maddesiyle 5434 sayılı Kanuna eklenen ek geçici 16. maddenin kamu görevlilerini yaş haddinden önce resen emekliye sevk edilmesini öngördüğü belirtilen başvuruda, şunlar kaydedildi:

"Yasa kuralında, resen emekliye sevk konusunda herhangi bir ölçüt belirlenmemiş ve yasa kuralının uygulaması tamamen idarenin takdirine bırakılmıştır. Yasa ile ölçütleri ve uygulama esasları belirlenmeden, çerçevesi çizilmeden resen emekliye sevk konusunda idareye sınırsız yetki verilesi yasa ile düzenleme anlamına gelmemektedir ve bu şekilde bir düzenleme yoluna gidilmeden idareye sınırsız takdir yetkisinin bırakılması yasama yetkisinin devri niteliğini taşımaktadır. Bu durum hukuk devleti ilkesine aykırılık oluşturur."

Anayasa Mahkemesi, yapacağı ilk inceleme sonucunda esastan görüşme kararı verirse davayı daha sonra karara bağlayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber